Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ

Η προσεγμένη διατροφή, η γυμναστική , η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος οπωσδήποτε συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού. Πώς όμως προστατεύουμε τον οργανισμό μας από την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες?
Ο οργανισμός μας καθημερινά βομβαρδίζεται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες έχουν στόχο την φθορά των κυττάρων και του γενετικού υλικού τους. Ο μόνος σύμμαχος σ΄αυτόν τον αγώνα είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οι επιστήμονες στηρίζουν πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως του καρκίνου και της νόσου Αλτζχάιμερ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ


Τα κύτταρα μας χρόνο με το χρόνο «σκουριάζουν» αφού είναι εκτεθειμένα στην διαδικασία της οξείδωσης όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο αν το αφήσουμε στον ήλιο ή στη βροχή. Ακριβώς την ίδια βλάβη προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες με μηχανισμούς όμως πολύ πιο πολύπλοκους.
Στα κύτταρα έχουμε αντιδράσεις του οξυγόνου με μια σειρά από χημικές ενώσεις. Το οξυγόνο, έχει την ιδιότητα να τους «κλέβει» ένα ηλεκτρόνιο για να ολοκληρώσει το χημικό του τύπο με αποτέλεσμα να αφήνει τις χημικές ενώσεις «αποδυναμωμένες». Έτσι δημιουργείται μια σειρά από χημικές ενώσεις γνωστές ως ελεύθερες ρίζες που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο και το αναζητούν όπου μπορούν, προκαλώντας έτσι σοβαρές βλάβες. Παρά το ότι ο οργανισμός μας διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών δεν καταφέρνει πάντα να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Εκεί λοιπόν χρειάζονται τα αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν στις ελεύθερες ρίζες το ηλεκτρόνιο που τους λείπει και έτσι εμποδίζουν τη δράση τους.
Πρόκειται για ουσίες που κατά κάποιο τρόπο «θυσιάζονται» στον αγώνα που δίνει ο οργανισμός στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Προσφέρουν το ηλεκτρόνιό τους κι έτσι συνδέονται με την ελλιπή χημική ένωση δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη χημική αλυσίδα. Η κάθε μια από αυτές τις ουσίες ενεργεί και εξουδετερώνει συγκεκριμένη ομάδα ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς εξουδετέρωσης του οργανισμού.
Εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ελεύθερες ρίζες θα προκαλέσουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Στην αρχή αναζητούν το ηλεκτρόνιο στον περιβάλλοντα χώρο των κυττάρων. Αν όμως δεν βρουν αυτό που χρειάζονται προχωρούν περισσότερο και «χτυπούν» τον πυρήνα τους , εκεί όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό μας ,όλες δηλαδή οι πολύτιμες πληροφορίες, δημιουργώντας σοβαρές αλλοιώσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για
1. τη διαδικασία της γήρανσης ( αφού καταστρέφουν σιγά σιγά τα κύτταρά μας )
2. τον καρκίνο ( αλλοιώνοντας το γενετικό υλικό μας )
3. την αρτηριοσκλήρωση
4. τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας του ματιού που οδηγεί στην απώλεια της όρασης.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αν γνωρίζουμε πολύ καλά το μηχανισμό που τις παράγει είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις ανατρέψουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους.
Η κύρια πηγή των αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπου μπορούμε να τα βρούμε σε σημαντικές ποσότητες.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Τι ρόλο παίζει το κρασί στην υγεία μας;




Οι Γάλλοι τρώνε πολλά λιπαρά τρόφιμα και έχουν μια διατροφή ψηλή σε χοληστερόλη. Παρ' όλα αυτά όμως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων. Το παράδοξο, οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη μέτρια κατανάλωση κρασιού με 1 ή 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, που είναι πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη Γαλλία.
Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς απ' αυτούς που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση του κρασιού σχετίσθηκε με λιγότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και μικρότερη συχνότητα θανάτου. Μήπως όμως τα καλά που φαίνεται να φέρνει το κρασί δεν οφείλονται στο ίδιο αλλά στο γεγονός ότι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να πίνουν κρασί είναι υγιέστεροι για άλλους λόγους; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί που έχουν προτίμηση στο να πίνουν κρασί, όπως επίσης και οι γονείς τους, έχουν κατά γενικό κανόνα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα οι φίλοι του κρασιού χαρακτηρίζονται από ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και παρουσιάζουν ένα ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει σίγουρα θετικές επιδράσεις στην υγεία. Όμως αυτοί που πίνουν κρασί είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιέστεροι, πλουσιότεροι και σοφότεροι όχι μόνο λόγω του ότι πίνουν κρασί αλλά διότι έχουν καλύτερη ψυχολογική και νοητική λειτουργία και ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. . .

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Καθώς η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται, καταναλωτές κι επιστήμονες μπορεί να δυσκολεύονται να ξεφύγουν απ' το κλάμα της πρόληψης της διατροφικής έλλειψης. Πάλι, η πρόληψη της έλλειψης είναι ένα βασικό κομμάτι ενός ολοκληρωμένου διατροφικού προφίλ. Οι επιστήμονες ξέρουν τη σπουδαιότητα των «παραδοσιακών» βιταμινών κι ιχνοστοιχείων στη μάχη ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε, το φολικό οξύ και το σελήνιο. Η Μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στα λαχανικά, χορταρικά, στα φρούτα, στα πλήρη δημητριακά, είναι μια εξαιρετική και πλήρης διατροφή , που δεν έχει σαν αποτέλεσμα διατροφικές ελλείψεις, αλλά την καλή υγεία.
Ωστόσο, ένα καινούργιο κίνημα παίρνει θέση στην περιοχή της διατροφής. Αυτός ο καινούργιος τρόπος σκέψης, η «δεύτερη Χρυσή Εποχή της Διατροφής», θέλει να περιλάβουμε στη διατροφή μας - ειδικά, την πλατιά περιοχή φυτικών συστατικών που λέγονται φυτοχημικά, - παρά κάτι που λείπει. Τα φυτοχημικά είναι χημικά συστατικά των φυτών. Περιλαμβάνουν τις πολύ γνωστές βιταμίνες C και Ε, και την βήτα-καροτίνη. Περιλαμβάνουν επίσης χιλιάδες άλλα συστατικά, όχι γνωστά στον πολύ κόσμο: την λυκοπίνη, την ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και στις κόκκινες πιπεριές. κ.ά.
Οι τελευταίες έρευνες στα φυτοχημικά υπόσχονται πολλά, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που τα μελετάνε, αυτά τα συστατικά των φυτών μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας με περισσότερους τρόπους που μπορούμε να φανταστούμε, από το να καθυστερήσουν την διαδικασία γήρανσης και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις αρρώστιες, μέχρι και να αντιστρέψουν χρόνιες καταστάσεις, όπως καρκίνος και καρδιοπάθειες.
Η έμφαση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας σε φυτικά τρόφιμα (περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο), την κάνει πλούσια πηγή φυτοχημικών, καθώς κι ενίσχυσης HDL-μονοακόρεστων λιπών. Πραγματικά μια διατροφή για την καινούργια χιλιετία, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο παράδοξο: μια αρχαία επαναστατική παράδοση με οφέλη υγείας, είναι και απλή στην παρασκευή, και τέλεια νόστιμη.
Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή: πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία, ευημερία, μακροζωία, και ποιότητα ζωής, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή της απ' τους επιστήμονες. Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη δικιά μας διατροφή, τρόπο ζωής, επίπεδα δραστηριότητας, ακόμα και νοοτροπίες, για καλύτερη υγεία, αλά Μεσογειακά; Η εδραίωση της υγείας είναι τόσο απλή, με την ικανοποίηση με απλά, ευωδιαστά, ευχάριστα γεύματα; Αντίο μπριζόλες και τηγανητές πατάτες!

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μια ασθένεια που πλήττει το 1% του γυναικείου πληθυσμού.
Οι γυναίκες αυτές, που μπορεί να είναι οι κόρες μας, οι γυναίκες μας, οι αδελφές μας ή οι μητέρες μας, νιώθουν ένα έντονο αίσθημα αναποτελεσματικότητας και ανεπάρκειας. Αυτό τις οδηγεί στο να μην τρωνε και να εξασκούνται εντατικά με αποτέλεσμα να έχουν μια σημαντική απώλεια βάρους που ξεπερνά το 15% του ιδανικού τους βάρους.
Οι γυναίκες που πάσχουν από τη νευρική ανορεξία αισθάνονται ένα έντονο φόβο για να παχύνουν και συνεχώς ασχολούνται με το πως θα χάσουν βάρος.

Παρά το γεγονός ότι η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες εντούτοις είναι συχνότερη στην εφηβική ηλικία, ιδιαίτερα μεταξύ 13 και 20 ετών.
Σε αρκετές περιπτώσεις η ασθενής ήταν ένα παιδί που ήταν αρχικά υπέρβαρο και έτσι θεωρεί την στέρηση τροφής δια μέσου μιας δίαιτας σαν μια λογική συμπεριφορά. Συχνά μπορεί να υπήρχε ένα στρες μέσα στην οικογένεια το οποίο να επιτάχυνε την εξέλιξη.
Υπάρχουν οικογένειες στις οποίες οι διαταραχές της διατροφής είναι συχνότερες αλλά είναι πιθανόν ότι υπάρχει στην κατάσταση αυτή και μια γενετική συνιστώσα.
Η νευρική ανορεξία είναι μια ασθένεια δύσκολη, πολύπλοκη που προκαλεί σύγχυση με πολυπαραγοντική αιτιολογία.
Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα;
Η υπερβολική μείωση του βάρους με μεγάλη ισχνότητα είναι πολύ συχνή. Οι ασθενείς προσπαθούν να το καλύψουν και παρά την ισχνότητά τους λένε ότι νιώθουν υπέρβαρες, ότι δεν είναι ελκυστικές, ότι αισθάνονται φοβισμένες και παγιδευμένες.
Ασχολούνται συχνά με τη μέτρηση των θερμίδων, τυχαίνει να κάνουν εμετούς μετά από τα γεύματα και παίρνουν καθαρτικά ή διουρητικά.
Η νευρική ανορεξία μπορεί να συνοδεύεται κάποτε με επεισόδια βουλιμίας κατά τα οποία οι ασθενείς αρχίζουν να τρωνε υπερβολικά και μετά κάνουν εμετό. Αισθάνονται στη συνέχεια ενοχές για την πράξη τους αυτή.
Οι ασθενείς με την πάθηση αυτή, διακατέχονται από συνεχείς σκέψεις για τη σωματική τους εικόνα, για το βάρος τους, για το φαγητό και τις θερμίδες. Υποφέρουν από την κατάσταση και μάλιστα ο ύπνος τους μπορεί να διαταράσσεται από όνειρα που έχουν σχέση με τη διατροφή, τη διαδικασία του φαγητού και την σωματική εξάσκηση.
Οι επιπλοκές που μπορούν να παρουσιάσουν οι ασθενείς είναι ο χαμηλός καρδιακός σφυγμός, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η μείωση της παραγωγής των σεξουαλικών ορμονών, οι ανωμαλίες της περιόδου τις γυναίκες.
Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι άνδρας μπορεί να υπάρχει απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και εκδήλωση σεξουαλικής ανικανότητας.
Είναι σημαντικό η νευρική ανορεξία να διαχωρίζεται από άλλες σωματικές ασθένειες που έχουν ανάλογη κλινική εικόνα όπως για παράδειγμα ο υπερθυροϊδισμός, ο διαβήτης, ασθένειες του πεπτικού συστήματος, και ορμονικές διαταραχές.
Επίσης ορισμένες ψυχιατρικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη μπορούν να συνοδευτούν από σοβαρή απώλεια βάρους.
Για αυτούς τους λόγους, μια λεπτομερής κλινική εξέταση, η λήψη του ιστορικού και οι συμπληρωματικές εξετάσεις βοηθούν στο να τοποθετηθεί ορθά η διάγνωση και να διαχωριστεί από τις άλλες παθήσεις που μπορούν να προσομοιάζουν με την νευρική ανορεξία.
Επίσης η κλινική διερεύνηση θα μπορέσει να εκτιμήσει την καχεξία και το πόσο υποσιτιζόμενος είναι ο ασθενής. Ταυτόχρονα θα μπορέσει να δείξει εάν έχουν εγκατασταθεί άλλες βιοχημικές ή ορμονικές ανωμαλίες.

Πως να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας!

Καλύτερη ζωή ?

Είναι επιβεβαιωμένο ότι άτομα που ασχολούνται με κάποιας μορφής φυσική άσκηση, είτε ως κομμάτι του “lifestyle” είτε ως επαγγελματικό προσανατολισμό, απολαμβάνουν κατά κανόνα περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής, δύναμη και υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και μέτρια κατανάλωση θερμίδων από φυσική άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση του οργανισμού και σας προσφέρει μακροζωία. Ένα δραστήριο, γυμναζόμενο άτομο που ταυτόχρονα βιώνει προβλήματα όπως υψηλή πίεση, χοληστερίνη, διαβήτη ή αντιμετωπίζει την εξάρτηση από το κάπνισμα, μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη εισάγοντας στην καθημερινότητά του τακτική φυσική άσκηση. Αυτή η καλή συνήθεια θα σας βοηθήσει να αλλάξετε αρκετά την εμβέλεια πολλών κινδύνων που σας απειλούν. Πολλές από εμάς, ιδίως αυτήν την εποχή ξεκινάμε γυμναστική με κίνητρο την απώλεια βάρους. Η τακτική όμως άσκηση συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη εξισορρόπηση της γλυκόζης του αίματος, στην προώθηση καλύτερου προφίλ λιπιδίων στον οργανισμό, στην ενδυνάμωση των οστών και στην πύκνωση της μάζας τους.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΥΓΕΙΑ: ΟΞΕΙΕΣ TΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Στην ΥΓΕΙΑ, κατά την ευρεία έννοια του όρου, οι οξείες ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα, σχετίζονται με την ΤΡΟΦΗ και το ΝΕΡΟ και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά, για την ΥΓΕΙΑ μας, μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση. Τα αίτια, σύμφωνα με την ΥΓΕΙΑ, μπορεί να είναι δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η οποία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, όπως συμβαίνει μετά από βρώση ορισμένων ειδών μανιταριών και οστρακοειδών, αλλά μπορεί να αφορά τοξική δράση μικροοργανισμών, όπως μικροβίων, ιών, βακτηρίων, πρωτοζώων, που ευρίσκονται στο τρόφιμο ή τοξινών τους.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Πολλοί αθλητές με εμπιστέυονται για την σωστή διατροφή τους...

Πολλοί αθλητές με εμπιστέυονται για την σωστή διατροφή τους...

Y A C H T S
M O T O R & S A L I N G
ΤΕΥΧΟΣ 32 " ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 "
Γνωρίστε την Τόνυ Φράι...

Η Αντωνία Φράι, γεννημένη τον Ιαννουάριο του 1976 στο Αμβούργο της Γερμανίας, στα τρία χρόνια ήρθε με τους γονείς της στην Ελλάδα, όπου πια ζεί μόνιμα. Από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ελληνίδα, συνδύασε τη μεθοδολογία με τον ενθουσιασμό και αντιπροσωπεύει επάξια, εδώ και χρόνια, την ελληνική ιστιοσανίδα σε διεθνείς αγώνες, με αποκορύφωμα τις νίκες της στα παγκόσμια πρωταθλήματα Freestyle και Wave το 2000. Μέλος της Ολυμπιακής ομάδας 2004, έζησε την εμπειρία των Αγώνων στην Αθήνα και συνεχίζει με στόχο το Πεκίνο. Η συνέντευξη δόθηκε στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή της από Γαλλία στην Ελλάδα, με αφορμή την νίκη της στο Hyeres. Αν και ταξίδευε πάνω από τα σύννεφα, η Τόνυ πατάει πολύ γερά στη γή.


Σε ποια ηλικία ξεκίνησες την ιστιοπλοϊα; Ποια ήταν η αφορμή;

Ξεκίνησα στα 15, αλλά πρίν από τα 12, ως τα 17, έκανα στίβο.Στα 15 μου πέρασα στο wind surfing,αλλά έκανα μόνο τα καλοκαίρια. Από τα 17 και μετά έκανα και χειμώνα. Ο αδερφός μου με τράβηξε. Πήγαινα στις παραλίες μαζί του και τον έβλεπα να κάνει surf. Είπα "γιατί να μην δοκιμάσω και εγώ;" αφού ήμουν μέσα στα αθλήματα. Μου άρεσε πολύ η ζωή στη παραλία και ταίριαζε στη φιλοσοφία μου. Έτσι ασχολήθηκα αρχικά με το Fun Board και μετά με το Mistral. Είχα δοκιμάσει το Mistral στα 18 για 5 μήνες, αλλά τότε δεν ταίριαζε καθόλου με τον τρόπο ζωής που είχα διαλέξει. Το Fun Board και το Mistral έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και τότε δεν ένιωθα αρκετά ώριμη να μεταπηδήσω στο Mistral.
Μάθε περισσότερα για την Τόνυ στο www.euexia.net
Η σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε, μας έχει κάνει πολυάσχολους και βιαστικούς. Οι ανάγκες είναι πολλές και ο χρόνος ελάχιστος. Μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, ανεξαρτήτος φύλου και ηλικίας, είναι η διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς. Η υγεία του σώματος και του δέρματος εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως απαραίτητη προϋπόθεση της ομορφίας. Ο τρόπος που τρώμε, ο τρόπος που αναπνέουμε, ο τρόπος που κοιμόμαστε, ακόμη και ο τρόπος που κινούμαστε, αποτελούν βασικά στοιχεία της υγείας, επομένως και της ομορφιάς μας.

euexia & beauty

Καλημέρα σε όλους σας σήμερα άνοιξα το blog, εδώ θα συζητάμε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει με βάση τη διατροφή, την ομορφιά και την υγεία. Το όποιο σχόλιο απολύτως αποδεκτό, για να γίνει καλύτερη η σελίδα αλλα και για να μπορούμε να συζητάμε με αμεσότητα το όποιο θέμα σας απασχολει!


Σας ευχαριστώ και άντε καλή αρχή να έχουμε!