ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Καθώς η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται, καταναλωτές κι επιστήμονες μπορεί να δυσκολεύονται να ξεφύγουν απ' το κλάμα της πρόληψης της διατροφικής έλλειψης. Πάλι, η πρόληψη της έλλειψης είναι ένα βασικό κομμάτι ενός ολοκληρωμένου διατροφικού προφίλ. Οι επιστήμονες ξέρουν τη σπουδαιότητα των «παραδοσιακών» βιταμινών κι ιχνοστοιχείων στη μάχη ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε, το φολικό οξύ και το σελήνιο. Η Μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στα λαχανικά, χορταρικά, στα φρούτα, στα πλήρη δημητριακά, είναι μια εξαιρετική και πλήρης διατροφή , που δεν έχει σαν αποτέλεσμα διατροφικές ελλείψεις, αλλά την καλή υγεία.
Ωστόσο, ένα καινούργιο κίνημα παίρνει θέση στην περιοχή της διατροφής. Αυτός ο καινούργιος τρόπος σκέψης, η «δεύτερη Χρυσή Εποχή της Διατροφής», θέλει να περιλάβουμε στη διατροφή μας - ειδικά, την πλατιά περιοχή φυτικών συστατικών που λέγονται φυτοχημικά, - παρά κάτι που λείπει. Τα φυτοχημικά είναι χημικά συστατικά των φυτών. Περιλαμβάνουν τις πολύ γνωστές βιταμίνες C και Ε, και την βήτα-καροτίνη. Περιλαμβάνουν επίσης χιλιάδες άλλα συστατικά, όχι γνωστά στον πολύ κόσμο: την λυκοπίνη, την ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και στις κόκκινες πιπεριές. κ.ά.
Οι τελευταίες έρευνες στα φυτοχημικά υπόσχονται πολλά, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που τα μελετάνε, αυτά τα συστατικά των φυτών μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας με περισσότερους τρόπους που μπορούμε να φανταστούμε, από το να καθυστερήσουν την διαδικασία γήρανσης και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις αρρώστιες, μέχρι και να αντιστρέψουν χρόνιες καταστάσεις, όπως καρκίνος και καρδιοπάθειες.
Η έμφαση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας σε φυτικά τρόφιμα (περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο), την κάνει πλούσια πηγή φυτοχημικών, καθώς κι ενίσχυσης HDL-μονοακόρεστων λιπών. Πραγματικά μια διατροφή για την καινούργια χιλιετία, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο παράδοξο: μια αρχαία επαναστατική παράδοση με οφέλη υγείας, είναι και απλή στην παρασκευή, και τέλεια νόστιμη.
Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή: πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία, ευημερία, μακροζωία, και ποιότητα ζωής, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή της απ' τους επιστήμονες. Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη δικιά μας διατροφή, τρόπο ζωής, επίπεδα δραστηριότητας, ακόμα και νοοτροπίες, για καλύτερη υγεία, αλά Μεσογειακά; Η εδραίωση της υγείας είναι τόσο απλή, με την ικανοποίηση με απλά, ευωδιαστά, ευχάριστα γεύματα; Αντίο μπριζόλες και τηγανητές πατάτες!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου