ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ
Η προσεγμένη διατροφή, η γυμναστική , η αποφυγή του αλκοόλ και του καπνίσματος οπωσδήποτε συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού. Πώς όμως προστατεύουμε τον οργανισμό μας από την οξείδωση και τις ελεύθερες ρίζες?
Ο οργανισμός μας καθημερινά βομβαρδίζεται από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες έχουν στόχο την φθορά των κυττάρων και του γενετικού υλικού τους. Ο μόνος σύμμαχος σ΄αυτόν τον αγώνα είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οι επιστήμονες στηρίζουν πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων όπως του καρκίνου και της νόσου Αλτζχάιμερ.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τα κύτταρα μας χρόνο με το χρόνο «σκουριάζουν» αφού είναι εκτεθειμένα στην διαδικασία της οξείδωσης όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο αν το αφήσουμε στον ήλιο ή στη βροχή. Ακριβώς την ίδια βλάβη προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες με μηχανισμούς όμως πολύ πιο πολύπλοκους.
Στα κύτταρα έχουμε αντιδράσεις του οξυγόνου με μια σειρά από χημικές ενώσεις. Το οξυγόνο, έχει την ιδιότητα να τους «κλέβει» ένα ηλεκτρόνιο για να ολοκληρώσει το χημικό του τύπο με αποτέλεσμα να αφήνει τις χημικές ενώσεις «αποδυναμωμένες». Έτσι δημιουργείται μια σειρά από χημικές ενώσεις γνωστές ως ελεύθερες ρίζες που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο και το αναζητούν όπου μπορούν, προκαλώντας έτσι σοβαρές βλάβες. Παρά το ότι ο οργανισμός μας διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς εξουδετέρωσης των ελευθέρων ριζών δεν καταφέρνει πάντα να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία λόγω του μεγάλου αριθμού τους. Εκεί λοιπόν χρειάζονται τα αντιοξειδωτικά. Προσφέρουν στις ελεύθερες ρίζες το ηλεκτρόνιο που τους λείπει και έτσι εμποδίζουν τη δράση τους.
Πρόκειται για ουσίες που κατά κάποιο τρόπο «θυσιάζονται» στον αγώνα που δίνει ο οργανισμός στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών. Προσφέρουν το ηλεκτρόνιό τους κι έτσι συνδέονται με την ελλιπή χημική ένωση δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη χημική αλυσίδα. Η κάθε μια από αυτές τις ουσίες ενεργεί και εξουδετερώνει συγκεκριμένη ομάδα ελευθέρων ριζών, ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς εξουδετέρωσης του οργανισμού.
Εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ελεύθερες ρίζες θα προκαλέσουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Στην αρχή αναζητούν το ηλεκτρόνιο στον περιβάλλοντα χώρο των κυττάρων. Αν όμως δεν βρουν αυτό που χρειάζονται προχωρούν περισσότερο και «χτυπούν» τον πυρήνα τους , εκεί όπου βρίσκεται το γενετικό υλικό μας ,όλες δηλαδή οι πολύτιμες πληροφορίες, δημιουργώντας σοβαρές αλλοιώσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα των ερευνών, οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για
1. τη διαδικασία της γήρανσης ( αφού καταστρέφουν σιγά σιγά τα κύτταρά μας )
2. τον καρκίνο ( αλλοιώνοντας το γενετικό υλικό μας )
3. την αρτηριοσκλήρωση
4. τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας του ματιού που οδηγεί στην απώλεια της όρασης.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αν γνωρίζουμε πολύ καλά το μηχανισμό που τις παράγει είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις ανατρέψουμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους.
Η κύρια πηγή των αντιοξειδωτικών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά όπου μπορούμε να τα βρούμε σε σημαντικές ποσότητες.
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009
Τι ρόλο παίζει το κρασί στην υγεία μας;

Οι Γάλλοι τρώνε πολλά λιπαρά τρόφιμα και έχουν μια διατροφή ψηλή σε χοληστερόλη. Παρ' όλα αυτά όμως έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων. Το παράδοξο, οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τους ερευνητές, στη μέτρια κατανάλωση κρασιού με 1 ή 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα, που είναι πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη Γαλλία.
Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς απ' αυτούς που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση του κρασιού σχετίσθηκε με λιγότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και μικρότερη συχνότητα θανάτου. Μήπως όμως τα καλά που φαίνεται να φέρνει το κρασί δεν οφείλονται στο ίδιο αλλά στο γεγονός ότι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να πίνουν κρασί είναι υγιέστεροι για άλλους λόγους; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί που έχουν προτίμηση στο να πίνουν κρασί, όπως επίσης και οι γονείς τους, έχουν κατά γενικό κανόνα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα οι φίλοι του κρασιού χαρακτηρίζονται από ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και παρουσιάζουν ένα ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει σίγουρα θετικές επιδράσεις στην υγεία. Όμως αυτοί που πίνουν κρασί είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιέστεροι, πλουσιότεροι και σοφότεροι όχι μόνο λόγω του ότι πίνουν κρασί αλλά διότι έχουν καλύτερη ψυχολογική και νοητική λειτουργία και ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Φαίνεται ότι αυτοί που έχουν μια μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι πιο υγιείς απ' αυτούς που πίνουν άλλα αλκοολούχα ποτά ή δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση του κρασιού σχετίσθηκε με λιγότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και μικρότερη συχνότητα θανάτου. Μήπως όμως τα καλά που φαίνεται να φέρνει το κρασί δεν οφείλονται στο ίδιο αλλά στο γεγονός ότι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να πίνουν κρασί είναι υγιέστεροι για άλλους λόγους; Οι επιστήμονες λένε ότι αυτοί που έχουν προτίμηση στο να πίνουν κρασί, όπως επίσης και οι γονείς τους, έχουν κατά γενικό κανόνα ψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα οι φίλοι του κρασιού χαρακτηρίζονται από ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και παρουσιάζουν ένα ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Το κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έχει σίγουρα θετικές επιδράσεις στην υγεία. Όμως αυτοί που πίνουν κρασί είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιέστεροι, πλουσιότεροι και σοφότεροι όχι μόνο λόγω του ότι πίνουν κρασί αλλά διότι έχουν καλύτερη ψυχολογική και νοητική λειτουργία και ψηλότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. . .
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Καθώς η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται, καταναλωτές κι επιστήμονες μπορεί να δυσκολεύονται να ξεφύγουν απ' το κλάμα της πρόληψης της διατροφικής έλλειψης. Πάλι, η πρόληψη της έλλειψης είναι ένα βασικό κομμάτι ενός ολοκληρωμένου διατροφικού προφίλ. Οι επιστήμονες ξέρουν τη σπουδαιότητα των «παραδοσιακών» βιταμινών κι ιχνοστοιχείων στη μάχη ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε, το φολικό οξύ και το σελήνιο. Η Μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στα λαχανικά, χορταρικά, στα φρούτα, στα πλήρη δημητριακά, είναι μια εξαιρετική και πλήρης διατροφή , που δεν έχει σαν αποτέλεσμα διατροφικές ελλείψεις, αλλά την καλή υγεία.
Ωστόσο, ένα καινούργιο κίνημα παίρνει θέση στην περιοχή της διατροφής. Αυτός ο καινούργιος τρόπος σκέψης, η «δεύτερη Χρυσή Εποχή της Διατροφής», θέλει να περιλάβουμε στη διατροφή μας - ειδικά, την πλατιά περιοχή φυτικών συστατικών που λέγονται φυτοχημικά, - παρά κάτι που λείπει. Τα φυτοχημικά είναι χημικά συστατικά των φυτών. Περιλαμβάνουν τις πολύ γνωστές βιταμίνες C και Ε, και την βήτα-καροτίνη. Περιλαμβάνουν επίσης χιλιάδες άλλα συστατικά, όχι γνωστά στον πολύ κόσμο: την λυκοπίνη, την ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και στις κόκκινες πιπεριές. κ.ά.
Οι τελευταίες έρευνες στα φυτοχημικά υπόσχονται πολλά, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που τα μελετάνε, αυτά τα συστατικά των φυτών μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας με περισσότερους τρόπους που μπορούμε να φανταστούμε, από το να καθυστερήσουν την διαδικασία γήρανσης και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις αρρώστιες, μέχρι και να αντιστρέψουν χρόνιες καταστάσεις, όπως καρκίνος και καρδιοπάθειες.
Η έμφαση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας σε φυτικά τρόφιμα (περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο), την κάνει πλούσια πηγή φυτοχημικών, καθώς κι ενίσχυσης HDL-μονοακόρεστων λιπών. Πραγματικά μια διατροφή για την καινούργια χιλιετία, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο παράδοξο: μια αρχαία επαναστατική παράδοση με οφέλη υγείας, είναι και απλή στην παρασκευή, και τέλεια νόστιμη.
Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή: πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία, ευημερία, μακροζωία, και ποιότητα ζωής, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή της απ' τους επιστήμονες. Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη δικιά μας διατροφή, τρόπο ζωής, επίπεδα δραστηριότητας, ακόμα και νοοτροπίες, για καλύτερη υγεία, αλά Μεσογειακά; Η εδραίωση της υγείας είναι τόσο απλή, με την ικανοποίηση με απλά, ευωδιαστά, ευχάριστα γεύματα; Αντίο μπριζόλες και τηγανητές πατάτες!
Καθώς η επιστήμη της διατροφής εξελίσσεται, καταναλωτές κι επιστήμονες μπορεί να δυσκολεύονται να ξεφύγουν απ' το κλάμα της πρόληψης της διατροφικής έλλειψης. Πάλι, η πρόληψη της έλλειψης είναι ένα βασικό κομμάτι ενός ολοκληρωμένου διατροφικού προφίλ. Οι επιστήμονες ξέρουν τη σπουδαιότητα των «παραδοσιακών» βιταμινών κι ιχνοστοιχείων στη μάχη ενάντια στις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε, το φολικό οξύ και το σελήνιο. Η Μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στα λαχανικά, χορταρικά, στα φρούτα, στα πλήρη δημητριακά, είναι μια εξαιρετική και πλήρης διατροφή , που δεν έχει σαν αποτέλεσμα διατροφικές ελλείψεις, αλλά την καλή υγεία.
Ωστόσο, ένα καινούργιο κίνημα παίρνει θέση στην περιοχή της διατροφής. Αυτός ο καινούργιος τρόπος σκέψης, η «δεύτερη Χρυσή Εποχή της Διατροφής», θέλει να περιλάβουμε στη διατροφή μας - ειδικά, την πλατιά περιοχή φυτικών συστατικών που λέγονται φυτοχημικά, - παρά κάτι που λείπει. Τα φυτοχημικά είναι χημικά συστατικά των φυτών. Περιλαμβάνουν τις πολύ γνωστές βιταμίνες C και Ε, και την βήτα-καροτίνη. Περιλαμβάνουν επίσης χιλιάδες άλλα συστατικά, όχι γνωστά στον πολύ κόσμο: την λυκοπίνη, την ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες και στις κόκκινες πιπεριές. κ.ά.
Οι τελευταίες έρευνες στα φυτοχημικά υπόσχονται πολλά, και σύμφωνα με τους επιστήμονες που τα μελετάνε, αυτά τα συστατικά των φυτών μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία μας με περισσότερους τρόπους που μπορούμε να φανταστούμε, από το να καθυστερήσουν την διαδικασία γήρανσης και να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις αρρώστιες, μέχρι και να αντιστρέψουν χρόνιες καταστάσεις, όπως καρκίνος και καρδιοπάθειες.
Η έμφαση της παραδοσιακής Μεσογειακής δίαιτας σε φυτικά τρόφιμα (περιλαμβάνοντας το ελαιόλαδο), την κάνει πλούσια πηγή φυτοχημικών, καθώς κι ενίσχυσης HDL-μονοακόρεστων λιπών. Πραγματικά μια διατροφή για την καινούργια χιλιετία, η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι το καλύτερο παράδοξο: μια αρχαία επαναστατική παράδοση με οφέλη υγείας, είναι και απλή στην παρασκευή, και τέλεια νόστιμη.
Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή: πώς μπορεί να βελτιώσει την υγεία, ευημερία, μακροζωία, και ποιότητα ζωής, 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή της απ' τους επιστήμονες. Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη δικιά μας διατροφή, τρόπο ζωής, επίπεδα δραστηριότητας, ακόμα και νοοτροπίες, για καλύτερη υγεία, αλά Μεσογειακά; Η εδραίωση της υγείας είναι τόσο απλή, με την ικανοποίηση με απλά, ευωδιαστά, ευχάριστα γεύματα; Αντίο μπριζόλες και τηγανητές πατάτες!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)